SEO:Matlamat, Teknik & Cara Kerja

Definisi

Apakah itu Search Engine Optimization (juga dikenali sebagai SEO)? Takrifan yang luas ialah pengoptimuman enjin carian untuk menjadikan laman web atau kedai online anda menarik kepada enjin carian.

High Search Engine Ranking Adalah Matlamat SEO
Matlamat SEO adalah untuk mendapatkan ranking laman web enjin carian tinggi. Semakin baik pengoptimuman enjin carian laman web, semakin tinggi ranking yang akan dicapai dalam senarai hasil carian. (Perhatikan bahawa SEO bukanlah satu-satunya faktor yang menentukan kedudukan halaman enjin carian.) Ini amat kritikal kerana kebanyakan orang yang menggunakan enjin carian hanya melihat halaman pertama atau dua hasil carian, jadi bagi halaman untuk mendapatkan lalu lintas tinggi dari enjin carian, ia perlu disenaraikan dalam dua halaman pertama. Jika perniagaan anda menjual produk atau perkhidmatan melalui internet, anda ingin laman web anda disenaraikan sebelum laman web pesaing anda.

Teknik SEO Semasa
Pengoptimuman enjin carian semasa memberi tumpuan kepada teknik-teknik seperti memastikan setiap halaman web mempunyai tag tajuk yang sesuai dan kandungannya tidak “nipis” atau berkualiti rendah. Kandungan berkualiti tinggi adalah asli, berwibawa, faktual, tepat dari segi tatabahasa, dan melibatkan pengguna.

Artikel yang tidak disunting dengan ralat ejaan dan tatabahasa akan diturunkan oleh enjin carian. 

Juga penting bagi SEO adalah strategi “luar halaman” yang dipanggil. Daripada memeriksa laman web itu sendiri, enjin carian moden mengambil kira faktor lain seperti bilangan pautan ke halaman.
Lebih banyak pautan masuk ke laman web semakin tinggi ia akan berpangkat di enjin carian.

Pautan boleh dicapai dengan berkongsi kandungan di seluruh media sosial seperti Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+, Pinterest dan YouTube. Kandungan yang telah dikongsi secara meluas di media sosial diambil kira oleh enjin carian sebagai petunjuk bahawa ia adalah kualiti yang lebih tinggi.

Sumber

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *